A templom

A teremtemplom a falu egyetlen dombjan fekszik es egy ovalis udvar veszi korul. A XV. szazad elejerol szarmazik es folyami kobol epult keso gotikus stilusban. A hosszu es keskeny karzatot felosztja ket massziv tort iv. A falak vastagsaga elarulja, hogy fole egy torony kialakitasat is elterveztek, akarcsak Asszonyfalva es Szaszegerbegy eseteben, de a penzhiany miatt ennek a megepitese elmaradt.

tapu2

1625-ben a templom szamos atalakitason esett at: Ket ujabb bejaratot alakitottak ki, egyszeru tort ivuek, a hajo ablakait negyszogesitettek, es tovabbi szilardito elemeket alakitottak ki. Egy ujabb fazisban ragasztottak a terem eszaki oldalahoz a sekrestyet, mely mara mar nem maradt fent, 1838-ban, pedig az eszaki oldal bejaratahoz epitettek egy kis eloteret.

Az eroditmeny

tapu3

Az udvar falai, melyek folyami, valamint banyakobol epultek, 6 meter magasak es ket sor loressel vannak ellatva. Megmaradtak a konzolokon tartott strazsaut nyomai is. Az udvarra bejutni a nyugati oldalon lehet egy haromszintes tornyon keresztul. A toronynak van egy vedelmi folyosoja is a, tetoszerkezet alatt.

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Erődtemplomok Multimédia CD - 15 EUR

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erödtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékröl és az erödtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erödtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.