A templom

Ugyancsak a XIII. szazad masodik feleben kezdodott meg a roman egytermes templom epitese is, egy furcsa megoldas a megszokott harom hajos szasz templomokhoz kepest. Elso fazisban a karzati reszt epitettek fel, mely egy diadalivvel nyilik meg a templom tobbi resze fele. A templom nagyon kis meretu volt, a nyugati oldalon egy kis haranggal. A torony masodik szintjen egy felkor arkadot talalhatunk, amelyen keresztul be lehetett jutni  a templom tribunjere.


A templom mennyezete eredetileg egy egyszeru vizszintes kivitelu volt, ezt 1500 korul lecsereltek egy gotikus boltozattal, melyet negy, a terem sarkaiban elhelyezett oszlop tartott. A harangtorony mindket oldalan ujabb epitmenyeket talalunk. A jobb oldalan egy csigalepcson lehetett feljutni a padlásra. Ugy tunik, hogy tenyleges szintekre bontasa sosem volt a haranglabnak, inkabb faallvanyok meg letrakon keresztul lehetett eljutni a strazsautakhoz.

Az eroditmeny

Az eroditmenyt, mely a templomot veszi korbe, soha sem sikerult meghoditani. A falubeliek kihajtottak az allatokat az erdobe es bemenekultek a falak koze, az ellenseg pedig, sokszor tobb hetig alldogalt a falak korul, hiaba. Az elso teglalap alaprajzu udvart  a XV. szazadban alakitottak ki, termeszetesen a sarkaiban tornyokat talalunk. A tornyok kozott, a falak oldalan ket egymas folotti faallvanyzatu strazsautat talalunk. Nyugati oldalon foglal helyet a kis bejarai torony.

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Az én Falum, Templomom és az én Meséim - 15 EUR

Johann Schaas, a riomfalvi (ném. Reichesdorf, Reichersdorf, románul Richiş) szász templom gondnoka, felejthetetlen emlékeit szász tájszólásban osztja meg velünk, arról az Erdély-i helységről, melyet szeretett, és melyet a kedvező történelmi viszonyok közepette sem hagyott el. Dokumentumfilm, 52 perc. Feliratok: román, angol, német, francia, olasz, magyar.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.