Az emberi tevekenysegek es telepulesek legregibb nyomai  Brassoban a Csiszolt kokorszakra vezethetok vissza (Schneckenberg, Tei es Noua kulturak), mindezek mellett a kokorszakhoz fuzodo neveik is a telepules igazi eredetet tukrozik.  Az  archeologusok folytonosan dak templomok es emberi telepulesek nyomait tartak fel a Salamonkove kornyeken (Pietrele lui Solomon), a var volgyeben (Valea Cetatii), a Csigahegyen (Dealul Melcilor). 

A kozepkorban e terulet lakoi - szaszok, romanok es magyarok - a varos kialakulasakoz, a szamos piac, varak, eroditmenyek vagy falvak fejlodesehez is egyarant hozzajarultak.  A mai varos a kulonbozo kozossegek, ma varosnegyedek, egyesulesekent alakult ki: Szent-Bertalan (Bartholomae), Szent - Martonhegy (Martinsberg), Varhegy (Corona), Bolgarszeg (Schei), Bolonya (Blumana), Uj (Noua), Derestye (Darste), Mehkertek ( Stupini).  A varos ismert volt  Brassu, Brasu, Brasov,  Sztalin varosa (Orasul lui Stalin), Kronstadt nemet,  Brasso meg magyar nyelven.

A foldrajzi elhelyezkedesenek es Moldvaval, Havasalfolddel valo jo kapcsolatainak koszonhetoen, Brasso gazdasagilag gyorsan fejlodik, Erdely egyik legfontosabb kozpontjava valik.

piata sfatului

A brassoi kereskedok specialis kereskedelmi privilegiummal rendelkeztek a mas varmegyekkel szemben. A termekek szabad forgalmazasi joga is hozzajarult egy igen eros kezmuves kozosseg kialakulasahoz. 1839-ben a varos a hozzatartozo falvakkal egyutt 22.886. lelket szamlal:  9.116 (39,8 %) nemet, 8.493 (32,7 %) roman es gorog, 4.364 magyar es szekely (23,5 %), 789 roma (3,5 %), 119 mas  (0,5 %). 1786-ban Brassoban 43 testulet es 1227 iparos mukodik, tevekenysegi teruleteik szerint csoportosulva. A kezmuvesek es kereskedok a legbefolyasosabb emberek voltak Brassoban. A varos a gazdasagi joletnek koszonhetoen, egy epiteszeti ekszerre fejlodik. A legfontosabbtortenelmi muemlekek ebben a periodusban epultek:  a regi polgermesteri hivatal epulete, a Kereskedok Haza vagy Hirscher haz - Casa Negustorilor vagy Podul Batusilor (ma Cerbul Carpatian vendeglo), a regi gabonatarolo (ma a kedvelt Bistrot de l'Arte), a Fekete templom (XIV. szazad), es a St. Nicolae templom a brassoi Bolgarszegben (Scheii Brasovului).

A XIV. szazad a torok hadseregeket hozza a Duna folyam deli oldalarol, melyek gyakran tamadjak Brassot es kornyeket. Ez a helyzet hatarozo a lakossagnak abban a donteseben, hogy eros vedo falakkal, eroditmenyekkel es tornyokkal epitsek korul a varost. A kulonbozo cehek sajat vedo toronnyal es eroditmennyel birtak, melyeket fentartottak es vedtek szazadokon keresztul. Ma megtekinthetik a regi varosi falak egyes reszeit valamint a Takacsok tornyat is (jelenlegi muzeum). 

Brasso kulturailag szinten ezalatt az idoszak alatt fog fejlodni. Johannes Honterius, a nagy nemet humanista idejenek legnagyobb reszeben Brassoban dolgozik, Coresi deakonus elso roman nyelvu konyvet itt nyomtatja. Ennek koszonhetoen a XVI. szazadban Brasso otthont ad szamos iskolanak, konyvtarnak valamint nyomdanak is.

1688 Brasso tortenelmenek egyik legviharosabb eve. Egyidoben meg kell kuzdenie az osztrak hadsereggel, mely elfoglalta Erdelyt ebben az idoszakban, a pusztito tuzzel, mely Brasso nagy reszet megsemmisitette valamint a jarvany kitoresevel. Brasso lakossaga, meg mindig remenyteljesen, gyorsan ujraepiti a varost. 

brasov

A XIX. szazad az elorehaladas eve, sokat jelentett Brasso tovabbfejlodeseben. A varos falai reszben lebontodtak, elosegitven ennek gyors fejlodeset. A gyarak es uzemek felcserelik a regi konzervativ ceheket. Egyszer kimentve a kozepkori korlatozottsag alol, a varos kereskedelme hatekonyabban mukodott mint valaha. Ez szinten sokat elosegitette az oktatas es a kommunikacio fejlodeset.

Az 1837-ben alapitott nemet "Wochenblatt" es a magyar "Erdelyi Hirlap", majd kesobb 1838-bol a  "Gazeta de Transilvania", az elso erdelyi roman politikai hirlap, Johanns Goett nyomdajabol kerultek napvilagra; egy irodalmi szemlet eredmenyezve, mely az Erdelyben elo irokat es koltoket segitette elo.

A XX. szazad elso feleben, kulonoskeppen az elso vilaghaborut koveto idoszakban, Brasso Romania masodik gazdasagi kozpontjava valik. Mindemellett a varos reszben elpusztult a masodik vilaghaboru bombazasai kozepette. Szerencsere a varos kiheveri a rossz idoszakot, fokeppen az itt elo kivalo embereknek koszonhetoen. Ugyancsak nekik koszonhetjuk, hogy mi ma itt elhetunk es megoszthatjuk e privilegiumot a varos latogatoival.

Latogathatoak: a Brassoi Kepzomuveszeti Muzeum  (Muzeul de Arta Brasov),  Barcasagi Eroditmenyek Muzeuma a Takacsok tornyaban (Muzeul Fortificatiilor din Tara Barsei),  Nepmuveszeti Muzeum (Muzeul de Etnografie), az elso roman iskola muzeuma a Bolgarszegben  (Schei) - az elso roman nyelven nyomtatott konyv is a kiallitottak kozott szrepel is (Muzeul primei scoli romanesti),  Tortenelmi Muzeum a Tanacshazban (Casa Sfatului-ban) (Muzeul de Istorie), Muresenilor Haz (Casa Muresenilor), Graft bastya (Bastionul Graft), Feher torony (Turnul Alb), Fekete torony (Turnul Negru) es termeszetesen a Fekete templom (Biserica Neagra), St Nicolae orthodox templom (Biserica Sf. Nicolae).
Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Erődtemplomok Multimédia CD - 15 EUR

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erödtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékröl és az erödtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erödtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.